Triggerpistehieronta

Triggerpisteet ovat merkittävä tekijä lihasperäisten kipujen aiheuttajana. On arvioitu, että jopa 90 prosenttia pehmytkudosperäisistä kivuista johtuu triggerpisteistä. Ne ovat mikroskooppisen pieniä alueita ja eräänlaisia aineenvaihdunnan häiriöitä, jotka syntyvät kireään lihasjuosteeseen. Aktiivisessa tilassaan ne aiheuttavat paikallista, jomottavaa kipua säteillen kipua usein myös kauemmaksi erityiselle heijastealueelle.

Esimerkiksi selässä lapaluun alueella oleva kivulias piste ylläpitää lihasjännitystä ja kipua kyseisellä alueella, mutta voi aiheuttaa samalla voimakkaan heijastekivun olkapään etuosaan, joka on juuri tämän kyseisen triggerpisteen heijastealue. Lähtökohtaisesti triggerpisteitä voi syntyä mihin tahansa lihakseen: kipu, puutuminen, tunnottomuus, pistely esimerkiksi raajassa voi olla esim. ylempänä raajassa tai selässä sijaitsevan kivuliaan pistealueen aiheuttamaa, päähän säteilevään kipuun voi olla syynä niskan kipu- ja jännitysalueet jne.

Hoidan triggerpisteitä erityisellä painallus-lihasvenytystekniikalla joko perushieronnan yhteydessä tai erillisenä käsittelynä: kun piste on saatu "eliminoitua" myös kipu ja oireet helpottavat nopeasti.