Triggerpistehieronta

Triggerpisteet ovat merkittävä tekijä lihasperäisen kivun aiheuttajana. Jopa 85% potilaista, joilla on kroonista kipua on myös myofaskiaalinen kipuoireisto, jonka aiheuttajana on myofaskiaalinen triggerpiste.

Triggerpiste on erittäin herkkä / ärtynyt piste lihaksen sisällä olevassa tiukassa lihasäikeessä, mikä on herkistynyt kompressiolle, venytykselle tai kuormitukselle. Paikallisen kivun lisäksi triggerpisteeseen liittyy usein myös heijastekipu, mikä on kauempana itse triggerpisteestä. On olemassa vahva tieteellinen näyttö, että triggerpisteet ovat yksi yleisimpiä kivun aiheuttajia tuki- ja liikuntaelinvaivoissa. 

Lähtökohtaisesti triggerpisteitä voi syntyä mihin tahansa lihakseen: kipua kuvataan tyypillisesti "jomottavana" tai "polttavana" ja se voi olla voimakkuudeltaan "kevyestä kivusta" "invalidisoivaan". Se myös "matkii" ns. hermokipua: kipu voi olla esimerkiksi pienellä alueella Gluteus Minimuksen (pienen pakaralihaksen) alueella aiheuttaen samalla ns. heijastekivun reiden ja/tai polven ulkosyrjään.

Hoidan triggerpisteitä erityisellä painallus-venytys -tekniikalla sekä lihaksen muokkaavalla käsittelyllä pääasiassa perushieronnan yhteydessä: kun piste on saatu "eliminoitua", myös kipu ja oireet helpottavat nopeasti.

Hoidan triggerpisteitä ja myofaskiaalista kipua myös erityisellä Dry Needling -tekniikalla. Lue lisää Dry Needling -hoitomuodosta omalta välilehdeltään.